Νέα

«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» - «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΖΩΗ» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

NRG-ORION

"Άεργη" η επιχείρηση εξοικονόμησης ενέργειας

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΡΠΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ

Τα άεργα ρεύματα οδηγούν στην ανάγκη αύξησης του μεγέθους κάθε ηλεκτρικής εγκατάστασης, καθώς οι μετασχηματιστές ισχύος θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι, τα καλώδια τροφοδοσίας να έχουν μεγαλύτερες διατομές, οι πίνακες να έχουν μεγαλύτερες μπάρες διανομής, με λίγα λόγια να καταναλώνουμε περισσότερο ρεύμα και να πληρώνουμε χρυσάφι τη ΔΕΗ.

Αεργα ρεύματα απαιτούν όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καθώς αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των ηλεκτρικών κινητήρων.

Τα άεργα ρεύματα μεταφέρουν την ενέργεια που απαιτείται για την δημιουργία των στρεφόμενων μαγνητικών πεδίων, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας ηλεκτρικός κινητήρας, ενώ τα ενεργά ρεύματα μεταφέρουν την ενέργεια που μετατρέπεται σε ωφέλιμο μηχανικό έργο ( για παράδειγμα η κίνηση της φτερωτής ενός ανεμιστήρα, μίας αντλίας, η κίνηση μιας μεταφορικής ταινίας κ.λ.π. ).

Τα άεργα ρεύματα μπορούν να εξαλειφθούν με την τοποθέτηση πυκνωτών, οι οποίοι τα παράγουν.

Για το λόγο αυτό η ΔΕΗ ζητάει μέσω του τρόπου χρέωσης από τους καταναλωτές να μην απορροφούν άεργα αλλά να τα παράγουν οι ίδιοι.

Πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης με Δελτίο Τύπου κοινοποίησε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα που αφορούν το θέμα των άεργων ρευμάτων.

Στην πράξη φυσικά, όλοι οι καταναλωτές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των άεργων ρευμάτων, τα παράγουν σε κεντρικό επίπεδο δίπλα στην παροχή της ΔΕΗ, καθώς μια επέμβαση δίπλα στους κινητήρες απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

Αυτό, όμως, έχει αποτέλεσμα, αφενός μεν να ικανοποιεί μόνον η ΔΕΗ ( που δεν χρειάζεται να παράγει και να μεταφέρει τα άεργα ρεύματα ), αφετέρου δε τα άεργα ρεύματα να εξακολουθούν να διατρέχουν τα σπλάχνα της εγκατάστασης, προκαλώντας όλα τα προβλήματα που ήθελε και πέτυχε να αποφύγει η ΔΕΗ.

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι οι αρμονικές ρεύματος, οι οποίες επιβαρύνουν περισσότερο την ηλεκτρική εγκατάσταση σε σχέση με τα άεργα ρεύματα.

Αυτό συμβαίνει διότι, συνήθως, το ποσοστό των αρμονικών που παράγεται από ένα inverter,για παράδειγμα, σε σχέση με το κανονικό ρεύμα των 50Ηz, είναι 120%- 140%.

Δηλαδή, ενώ ένας κινητήρας χρειάζεται για να λειτουργήσει έστω 100 Α, η ύπαρξη του inverter οδηγεί σε ρεύμα 220 Α - 240 Α, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσθετη κατανάλωση και τη φθορά του όλου εξοπλισμού.

Αυτά αναφέρει ο Θεδόσιος Ματόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας NRG ORION, η οποία διαθέτει συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Η εταιρεία NRG ORION είναι μια επιστημονική εταιρεία, η οποία διαθέτει τεχνογνωσία αιχμής στην μείωση των άεργων ρευμάτων και τάσης , την οποία έχουν αναπτύξει καταξιωμένοι επιστήμονες.

Για την εφαρμογή της διαθέτει εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, εργαστήριο προσομοιώσεων και υπερσύγχρονα μηχανήματα μετρήσεων.

Πιστοποίηση επιτυχίας με παραδείγματα

Παραδείγματα εφαρμογής σε βιομηχανίες, όπου φάνηκαν τα αποτελέσματα των εφαρμογών της εταιρείας, αναφέρει ο γενικός διευθυντής της NRG ORION, δρ. Κωνσταντίνος Σάτσιος.

Έργο εξοικονόμησης ενέργειας σε βιομηχανία διέλασης αλουμινίου:

Το έργο αυτό αφορά τη βελτιστοποίηση της ποιότητας τάσης - ρεύματος με την τοποθέτηση κυρίως αντισταθμιστών αέργου ισχύος και παθητικών φίλτρων απόσβεσης αρμονικών σε πληθώρα AC κινητήρων και drives, συνολικής ισχύος2100kWAr.

  • Η εγκατεστημένη ισχύς της βιομηχανίας ήταν 6715Kwα.
  • Το ετήσιο κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τη συγκεκριμένη βιομηχανία ανέρχεται σε 680.000.000 ευρώ, ενώ το κόστος του έργου εξοικονόμησης ήταν 146.500.000 ευρώ.
  • Το ποσοστό εξοικονόμησης χρημάτων που επιτεύχθηκε ήταν 21,50 % και επομένως σε ετήσια βάση το οικονομικό όφελος ανέρχεται σε 145.520.000 ευρώ, δηλαδή η απόσβεση του έργου έγινε σε 12 μήνες.
Έργο εξοικονόμησης ενέργειας σε κεραμοποιία.

Το έργο αφορά τη βελτιστοποίηση της ποιότητας τάσης - ρεύματος με την εγκατάσταση και τον προγραμματισμό ενός INVERTER σε κινητήρα ισχύος 200kW, την τοποθέτηση συνδυασμού αντισταθμιστικού αέργου ισχύος και παθητικών φίλτρων απόσβεσης αρμονικών σε DC κινητήρες ισχύος 500kW και την αντιστάθμιση αέργου ισχύος σε όλους τους υπόλοιπους AC κινητήρες.

  • Η συνολική ισχύς των αντισταθμιστικών αέργου ισχύος που εγκαταστάθηκαν είναι 980 kWAr.
  • Το ετήσιο κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για την συγκεκριμένη βιομηχανία ανέρχεται σε 565.000.000 ευρώ, ενώ το κόστος του έργου εξοικονόμησης ήταν 257.700.000 ευρώ.
  • Το ποσοστό εξοικονόμησης χρημάτων που επιτεύχθηκε είναι 16,10 % και επομένως σε ετήσια βάση το οικονομικό όφελος ανέρχεται σε 90.970.000 ευρώ, δηλαδή η απόσβεση του έργου έγινε σε 34 μήνες.

Η διάρκεια απόσβεσης αναφέρεται μόνο στο οικονομικό κομμάτι, το οποίο είναι άμεσα μετρήσιμο μέγεθος και προκύπτει από την μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν και τα έμμεσα οφέλη, όπως αποφόρτιση της εγκατάστασης, μείωση του κόστους συντήρησης, αύξηση της εφεδρείας εγκατάστασης κ.α., καταλήγει ο Κωνσταντίνος Σάτσιος.

Εξειδικευμένες λύσεις αναλόγως της ιδιαιτερότητας

Η εταιρεία NRG ORION προτείνει και εφαρμόζει ολοκληρωμένες λύσεις, αφού ξεκινά με την απογραφή των δεδομένων και μετρήσεων της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, εκπονεί επιστημονική μελέτη, συνθέτει εξειδικευμένες λύσεις με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ηλεκτρικής εγκατάστασης και ολοκληρώνει με την εφαρμογή τους.

Μερικές από αυτές τις εξειδικευμένες λύσεις που αφορούν πυκνωτές παραγωγής άεργων ρευμάτων και φίλτρα εξάλειψης αρμονικών είναι ότι οι παρεμβάσεις γίνονται πάνω στους κινητήρες που ζητούν άεργα αρμονικές ρεύματα και πάνω στα inverter που δημιουργούν, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα όσον αφορά τη μείωση των άεργων και των αρμονικών στα σπλάχνα της εγκατάστασης.

Τα αποτελέσματα και ωφέλειες που προκύπτουν από την ολοκληρωμένη λύση που εφαρμόζει η εταιρεία είναι:

  • Εξάλειψη άεργων ρευμάτων και αρμονικών στα σπλάχνα της εγκατάστασης.
  • Άμεση μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ από 14% έως 20%.
  • Αποφόρτιση του συνόλου της εγκατάστασης.
  • Μείωση του κόστους συντήρησης.
  • Αύξηση της διάρκειας ζωής της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
  • Αύξηση της εφεδρείας της εγκατάστασης.

NRG-ORION

Γραφείo, Εργαστήριο & Πιλοτικός σταθμός:
Βαθύλακκος, 57 011, Θεσσαλονίκη
Τηλ: (+30) 231 0566511
e-mail: info@nrg-orion.graegean@nrg-orion.gr

Γραφεία:
Βαλαωρίτου 20, Θεσσαλονίκη, 546 25
Τηλ: (+30) 231 0566511
e-mail: info@nrg-orion.graegean@nrg-orion.gr

Εγγραφή Newsletter