English :


ΔΙΠΛΗ ΔΙΑΠΛΕΥΣΗ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
ΙΟΥΛΙΟΣ

NRG ORION

ΔΙΠΛΗ ΔΙΑΠΛΕΥΣΗ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΝΙΚΗΤΗ-ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΝΙΚΗΤΗ

6-7.07.2012

Σας προσκαλούμε στον αγώνα Μαραθώνιας Κολύμβησης:
ΔΙΠΛΗΣ ΔΙΑΠΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, με σημείο έναρξης την κεντρική προβλήτα της Νικήτης, την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012 και ώρα 21:00, με ενδιάμεσο προορισμό την προβλήτα του ξενοδοχείου ΠΑΛΛΗΝΗ στην Καλλιθέα Χαλκιδικής και τελικό προορισμό την κεντρική προβλήτα της Νικήτης την επόμενη ημέρα 7 Ιουλίου 2012.

Ο αγώνας θα γίνει με τη στήριξη του ΣΙΘΩΝΑ (Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης).
Η παρουσία σας θα μας δώσει κίνητρο για τον τερματισμό του αγώνα και οι προσδοκίες σας την ενέργεια που θα χρειαστώ για να διανύσω κολυμπώντας τα περίπου 50km απόστασης.

Κολυμβητής: Θεοδόσης Ματόπουλος
Προπονητής: Παναγώτης Σιούτας
Ομάδα Υποστήριξης: Χαρίσης Τζαναβάρας, Αντώνης Αντωνιάδης, Μάρκος Χατζηνάκος, Σίμος Συμεωνίδης, Αλέξανδρος Σιούτας
Εκπρόσωπος ΣΙΘΩΝΑ: Ντίνα Κούρα

Σημείο συνάντησης κεντρική προβλήτα στις 6.07.2012 και ώρα 19:00 και μετά τον αγώνα στις 7.07.2012 στο εστιατόριο «MARINA».
ΆΡΘΡΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΗ ΔΙΑΠΛΕΥΣΗ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
ΙΟΥΛΙΟΣ

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΜΕ

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΠΛΟΥ ΤΟΥ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ


17,5 ώρες απέναντι στα κύματα...

Ο 34χρονος Θ. Ματόπουλος βούτηξε από την παραλία της Νικήτης στη Σιθωνία στις 9.15 το βράδυ της Παρασκευής, έφτασε τα ξημερώματα στην απέναντι ακτή και χωρίς να βγει από το νερό ξεκίνησε για την επιστροφή, όπου και τερμάτισε στις 2.30 μετά το μεσημέρι.


Πανευτυχής για το επίτευγμά του, μετά τον τερματισμό, ο 34χρονος Θ. Ματόπουλος

Πενήντα χιλιόμετρα κολύμβησης χωρίς διακοπή ή περίπου 24.000 συνεχόμενες «απλωτές» στο νερό για σχεδόν 17,5 ώρες είναι μια επίδοση που προκαλεί τον θαυμασμό, ιδιαίτερα όταν γίνεται από έναν ερασιτέχνη κολυμβητή.
Ο 34χρονος επιχειρηματίας Θεοδόσης Ματόπουλος έβαλε ένα στοίχημα με τον εαυτό του, αποφάσισε να δοκιμαστεί στα όρια της ανθρώπινης αντοχής και κατάφερε να κολυμπήσει «με μια ανάσα», από το δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής στο πρώτο, μετ' επιστροφής, κάνοντας τον διπλό Διάπλου του Τορωναίου κόλπου παρέα με ένα δελφίνι, κοπάδια με σαρδέλες και αμέτρητες μέδουσες.

Ξεκινώντας στις 9.15 το βράδυ της Παρασκευής από την παραλία της Νικήτης, στη χερσόνησο της Σιθωνίας, ο κολυμβητής είχε επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος.
Δεν ήταν μόνο οι αντοχές των μυών και των πνευμόνων του αυτά που θα καθόριζαν την επιτυχία, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η αλμύρα, ο ήλιος, το κρύο νερό της νύχτας, οι ανάγκες σε τροφή και νερό, η νύστα, οι κλιματικές συνθήκες, αλλά και τα θαλάσσια θηλαστικά και οι άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί που θα συναντούσε.


Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διαδρομής, ο κολυμβητής φορούσε φωσφορούχα βραχιόλια στα χέρια και φωτάκια στο μαγιό για να είναι ορατός

Είχε προσωπική εμπειρία από το 2006, όταν συμμετείχε στον μονό Διάπλου του Τορωναίου, τον διεθνή αγώνα μαραθώνιας κολύμβησης 25 χιλιομέτρων που διοργανώνεται εδώ και 42 χρόνια από την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Σίθων», ενώ είχε ως προπονητή και οδηγό τον πολυνίκη της μαραθώνιας κολύμβησης Παναγιώτη Σιούτα, που τον προετοίμαζε για έναν χρόνο για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ξεκίνησε με τη συνοδεία σκάφους, στο οποίο επέβαιναν ο προπονητής του και η πρόεδρος του «Σίθωνα» Ντίνα Κούρα, που θα πιστοποιούσε την εγκυρότητα του αγώνα βάσει των προδιαγραφών, ενώ κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διαδρομής φορούσε φωσφορούχα βραχιόλια στα χέρια και φωτάκια στο μαγιό για να είναι ορατός.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

«Απλωτές» παρέα με δελφίνια

Οι συνθήκες ήταν ιδανικές, με ζεστό νερό, χωρίς καθόλου κυματισμό, κάτι που τον ενθάρρυνε να διανύσει πολύ γρήγορα τα 25 χιλιόμετρα του πρώτου μισού της διαδρομής. «Πιο αργά», του φώναζε συνεχώς ο προπονητής από το συνοδευτικό σκάφος, ανησυχώντας ότι οι δυνάμεις του θα τον εγκαταλείψουν, αλλά εκείνος δεν έκοψε ρυθμό. «Είχα πάρει τις μετεωρολογικές προβλέψεις που μιλούσαν για επιδείνωση του καιρού μετά τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου και ήθελα να το προλάβω», είπε στο «Εθνος» ο Θ. Ματόπουλος. Κάθε 20 λεπτά έκανε ένα δίλεπτο διάλειμμα για να πιει νερό και υγρά με ηλεκτρολύτες, ενώ κάθε μία ώρα τού δινόταν ένα διάλυμα με πρωτεΐνες. Ο αθλητής έφτασε λίγο μετά τις 5 το πρωί στην απέναντι ακτή, την Καλλιθέα της Κασσάνδρας, και πάτησε τα πόδια του στον βυθό έπειτα από 8 ώρες κολύμβησης. Τρεις ώρες και 10 λεπτά νωρίτερα από την επίδοσή του το 2006. Στάθηκε εκεί, χωρίς να βγει από το νερό, για όσο χρειάστηκε για να αλειφθεί με αντηλιακό και αμέσως ξεκίνησε για την επιστροφή στη Νικήτη. Ενας πόνος στον αριστερό ώμο αντιμετωπίστηκε με αναβράζον αναλγητικό, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι «εκπλήξεις»: Περίπου στα μέσα της διαδρομής χτύπησε δεκάδες μέδουσες, χωρίς πάντως να τσιμπηθεί απ' αυτές, ενώ λίγο μετά φώναξε στον προπονητή του «βλέπω πάρα πολλά ψάρια μικρά». «Ηταν ένα κοπάδι σαρδέλες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον θηρευτή τους. Από πίσω ερχόταν ένα δελφίνι, που εμφανίστηκε μπροστά στον κολυμβητή και για ώρα κολυμπούσε σε κοντινή απόσταση, χωρίς ευτυχώς να το δει ο ίδιος και να τρομάξει. Του το είπαμε μετά», είπε στο «Εθνος» ο προπονητής του αθλητή, Π. Σιούτας.

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

«Κέρδισα το στοίχημα με τον εαυτό μου»

Ο Θ. Ματόπουλος έφτανε στα όρια της αντοχής του, αλλά δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια, με το μυαλό στη σύζυγο και στα δύο παιδιά του που θα τον περίμεναν απέναντι. Τερμάτισε λίγα λεπτά πριν από τις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου στη Νικήτη, όπου τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και στεφάνια ελιάς συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες του στην επιχείρηση φωτοβολταϊκών που διαθέτει, και δεκάδες λουόμενοι. «Οταν ξεκινούσα, υπολόγιζα πως θα έκανα 20 ώρες. Έκανα 17 ώρες και 22 λεπτά. Κέρδισα το στοίχημα με τον εαυτό μου», μας είπε. Ο 42ος (μονός) Διεθνής Κολυμβητικός Διάπλους του Τορωναίου θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 14 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 28 κολυμβητών. Μεταξύ αυτών, ο 68χρονος βετεράνος της μαραθώνιας κολύμβησης, ο λεγόμενος «βασιλιάς της Μάγχης» Βρετανός Μάικλ Πίτερ Ριντ, αλλά και ο Ελληνας «βασιλιάς του Τορωναίου», Θ. Ξανθόπουλος, που συμμετέχει για 39η φορά, έχοντας στο ενεργητικό του και διπλό διάπλου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ


Στρατηγικοί Συνεργάτες