English :


ECOTEC 2010
ΜΑΡΤΙΟΣ

Η NRG-ORION θα συμμετέχει και φέτος στην έκθεση «ECOTEC - Τεχνολογίες Περιβάλλοντος & Φωτοβολταϊκά συστήματα» η οποία θα λάβει μέρος στο εκθεσιακό κέντρο Expo Athens, στην Ανθούσα Αττικής από τις 22/04/2010 έως και τις 25/04/2010.


Θα χαρούμε πολύ να μας επισκεφτείτε στο περίπτερό μας, Α1/ΑΙΘΟΥΣΑ 4.
Ενέργεια 2010 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"
ΙΟΥΝΙΟΣ

NRG ORION - KRONOS SUN ENERGY ΑΕ:

Εντατικά στην "πράσινη ανάπτυξη"

"Οι δύο εταιρείες έβαλαν ένα κοινό στοίχημα στον εαυτό τους, την εγκατάσταση του πρώτου μεγάλου έργου στην Ελλάδα με τη χρησιμοποίηση συστημάτων στήριξης παρακολούθησης του ήλιου στον ένα άξονα (αζιμουθιακό άξονα)".

Από αριστερά:Nicolas Plenge (στέλεχος SOLON SE), Νικόλαος Τζιμούρτος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KRONOS SUN ENERGY AE), Θεοδόσιος Ματόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NRG-ORION ΑΕΤΕ), Αβραάμ Κιρκασιάδης (στέλεχος SOLON SE).

Η NRG ORIΟΝ ανακοινώνει επισήμως την ανάθεση έργου 1,5 MWp από την εταιρεία KRONOS SUN ENERGY ΑΕ, θυγατρική της εταιρείας ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ, βιομηχανίας παραγωγής κονσερβοποιημένων φρούτων στο Μαυροβούνι Πέλλας.


Τα παραπάνω επισημαίνονται σε παρουσίαση της εταιρείας και μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Πρίν αναφερθούμε στην πορεία της συνεργασίας αυτής, η οπία έχει τις ρίζες της πολύ παλιά, θα ήταν σκόπιμο να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή.
Στη δεκαετία του 1980, ο Θωμάς Ματόπουλος συνεργάστηκε με τον κ. Ελευθέριο Σαϊτη πρόεδρο της ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ. Μέσω των δικτύων που είχε τότε ο Θωμάς Ματόπουλος στο εξωτερικό, μεγάλες ποσότητες κονσερβοποιημένων προϊόντων της εταιρείας ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ αξάγονταν, συμβάλλοντας έτσι θετικά και στην εθνική μας οικονομία.
Oι σχέσεις των δύο εταιρειών ήταν άριστες βασιζόμενες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στις ηθικές αρχές των δύο συνεργατών.
Μετέπειτα οι δεσμοί αυτοί πέρασαν στις επόμενες γενιές και με αφορμή την ενασχόληση της NRG ORION στην κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων, αλλά και της δημιουργίας της εταιρείας KRONOS SUN ENERGY ΑΕ με αντικείμενο την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, η συνεργασία αυτή έθεσε νέους στόχους και δημιούργησε νέες προκλήσεις.
Η πράσινη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος έγιναν κοινός στόχος.

Με βάση όλα τα παραπάνω οι δύο εταιρείες έβαλαν ένα κοινό στοίχημα στον εαυτό τους, την εγκατάσταση του πρώτου μεγάλου έργου στην Ελλάδα με τη χρησιμοποίηση συστημάτων στήριξης παρακολούθησης του ήλιου στον ένα άξονα (αζιμουθιακό άξονα).
Βασική προτεραιότητα έιναι η χρησιμοποίηση κορυφαίου ποιοτικά εξοπλισμού και η υλοποίηση ενός έργου που εμφανίζει υψηλή αξιοπιστία και πολύ μεγάλη ενεργειακή απόδοση.
Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η χρήση συστημάτων παρακολούθησης του ήλιου, κάτι που είναι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα σε τέτοια μεγέθη.
Για λόγους αξιοπιστίας και μειωμένης συντήρησης προτιμήθηκαν μονοαξονικά συστήματα στήριξης.

Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στους βασικούς συνεργάτες - προμηθευτές της NRG ORION για την υλοποίηση αυτού του έργου κάνοντας μία μικρή περιγραφή για το συγκεκριμένο έργο.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ : SOLON SE.

Η εταιρεία SOLON SE με έδρα το Βερολίνο και εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών συλλεκτών στην Γερμανία (2), Αυστρία (1), στην Ιταλία (1) και στις Η.Π.Α. (1) θεωρείται ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου.


ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ( INVERTERS): SMA.

Η SMA είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μετατροπέων για φωτοβολταϊκά στον κόσμο. Κατέχει περίπου το 80% της ελληνικής αγοράς.
Βραβεύεται συνεχώς για την καινοτομία των προϊόντων της.
Η πλειονότητά τους, κατέχει την πρώτη θέση στα test δοκιμών-αποδόσεων.
Στην Ελλάδα είναι η μοναδική εταιρεία με προσωπικό τεχνικής υποστήριξης στα καιριότερα σημεία του ελλαδικού γεωγραφικού χώρου.


ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ : IDEEMATEC.

Η IDEEMATEC ειναι γερμανική εταιρεία με έδρα το Μόναχο.
Αντικείμενο της εταιρείας είναι η παραγωγή συστημάτων στήριξης παρακολούθησης του ήλιου στον αζιμουθιακό άξονα και σταθερά συστήματα στήριξης με τη μέθοδο πασσαλοέμπιξης.
Χαρακτηριστικά των προϊόντων της εταιρείας είναι η απλότητα στην συναρμολόγηση, η μεγάλη αξιοπιστία στον χρόνο και η μεγάλη αντοχή σε ισχυρούς ανέμους και σε ρίπες.


ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΙ : ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ AREVA.

Η AREVA είναι πολυεθνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, υψηλής και υπερυψηλής τάσης με έδρα την περιοχή La Defance στο Παρίσι.
Η SMA χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος του εξοπλισμού της για τους υποσταθμούς MV που προορίζονται για την κεντρική Ευρώπη.
Στην Ελλάδα οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν σε μεγάλο ποσοστό εξοπλισμό της AREVA.
Στις υψηλές τάσεις κατέχει επίσης σημαντική θέση.


ΚΑΛΩΔΙΩΣΕΙΣ : LAPP KABEL, FABER KABER.

Στο συγκεκριμένο έργο θα χρησιμοποιηθούν καλώδια επικασσιτερωμένου χαλκού για το συνεχές ρέυμα της γερμανικής εταιρείας LAPP KABEL, τύπου XLR για διατομές των 6mm2 και XLSv για διατομές 95, 120 και 150mm2 και για τη μέση τάση, της γερμανικής εταιρείας FABER KABEL, τύπου N2XSY 1x70/16mm2. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης πληθώρα καλωδιώσεων διαφόρων τύπων στη χαμηλή τάση και στις επικοινωνίες από τη εταιρεία ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΑΕ.
Η πλειονότητα των καλωδίων κατασκευάζεται στη Γερμανία.
Στόχος είναι οι απώλειες σε ισχύ από τις καλωδιώσεις να είναι κάτω του 1%, πρωτοφανές χαμηλό ποσοστό σε τόσο μεγάλο μέγεθος έργου.


ΓΕΩΣΕΙΣ-ΑΝΤΙΚΕΡΑΥΝΙΚΗ:TEXNIKH ΑΝΑΠΤΥΞΗ,PROPSTER.

Στο συγκεκριμένο έργο θα χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία της εταιρείας ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του κ. Δημητρίου. Η αγάπη του κ.Δημητρίου για το αντικειμενο αυτό, καθώς και ο συνδιασμός γνώσης και εμπειρίας προδιαγράφουν την επιτυχία στα θέματα γείωσης και αντικεραυνικής προστασίας του έργου.
Θα χρησιμοποιηθεί το 95% των γειώσεων ταινία 25mm x 2mm επικασσιτερωμένου χαλκού. Το υλικό αυτό θα προσφέρει μακροχρόνια προστασία στον φωτοβολτα¨οκό σταθμό.
Οι μετρήσεις ειδικής αντίστασης εδάφους που έχουν ληφθεί από την εταιρεία ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, θα συμβάλουν σημαντικά στην ορθότερη χρήση του υλικού γειώσεως του φωτοβολταϊκού σταθμού. Η πλειονότητα των ενώσεων θα γίνει με την μέθοδο των αλουμινοθερμικών κολλήσεων.
Αυτό θα συμβάλει στην αυξημένη αξιοπιστία και απόδοση του συστήματος της γείωσης.
Ως σύστημα εξωτερικής αντικεραυνικής θα χρησιμοποιηθούν αλεξικέραυνα πάνω στα συστήματα στήριξης κατάλληλου μεγέθους και αριθμού έτσι ώστε να επιτευχθει το κατάλληλο αποτέλεσμα χωρίς να υπάρχουν οι καταστροφικές σκιάσεις.
Τέλος θα χρησιμοποιηθεί ικανοποιητικός αριθμός απαγωγών υπερτάσεως της γερμανικής εταιρείας Propster, για την προστασία του εξοπλισμού από κρουστικές υπερτάσεις.Η εταιρεία Propster, αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την εταιρεια ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ-ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ-ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ, "turn key":NRG-ORION.

Η NRG ORION σε συνεργασία με τις παραπάνω εταιρείες, καθώς και την εμπειρία που έχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση και άλλου έργου άδειας παραγωγής, ισχύος 400kWp εγγυάται την απόλυτη επιτυχία του έργου.
Η διοίκηση της NRG ORION ευχαριστεί την διοίκηση της KRONOS SUN ENERGY ΑΕ, για την εμπιστοσύνη της στην ανάθεση ενός τόσο σημαντικού έργου όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας.
Όπως μέχρι σήμερα η μητρική εταιρεία ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ είναι μια υγιής επιχείρηση στηρίζοντας την αγροτική ανά[τυξη του νομού Πέλλας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας και στην καταξίωση της ποιότητας των προϊόντων που παράγει σε όλο τον κόσμο, έτσι και η θυγατρική εταιρεία KRONOS SUN ENERGY ΑΕ θα συμβάλλει στην αύξηση της "πράσινης ανάπτυξης" της χώρας και στη μείωση της καταστροφής του περιβάλλοντος που προκαλείται από τη χρήση μη ανεξάντλητων μορφών ενέργειας.
Ενέργεια 2010 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «GREENTANK» ΤΕΥΧΟΣ 03
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

NRG-ORION

Ολοκληρώθηκαν έργα συνολικής ισχύος 4,1 MWp

« Η NRG-ORION ανακοινώνει επισήμως την ολοκλήρωση έργων ισχύος άνω των 4 MWp. Πολλά από τα έργα έχουν κλείσει 2 χρόνια λειτουργίας ενώ οι ενεργειακές αποδόσεις είναι κορυφαίες».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε παρουσίαση της εταιρίας και αναφέρεται: Ύστερα από 4 χρόνια ενασχόλησης της NRG-ORION στον κλάδο των φωτοβολταϊκών συστημάτων και τη σύνδεση του πρώτου έργου της εταιρίας «ENERBAK», στις 01/02/2008, η NRG-ORION έχει ολοκληρώσει έργα ισχύος 4,1 MWp.
Στον πίνακα φαίνεται το σύνολο των έργων που έχει εγκατασταθεί. Τα περισσότερα έργα έχουν συνδεθεί με το δίκτυο ενώ κάποια από αυτά τα έργα είναι σε φάση σύνδεσης.


Οι αποδόσεις όλων των έργων είναι κορυφαίες. Ο κος Βλάχος Λουκάς εκπρόσωπος της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την ονομασία ΒΛΑΧΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΠΑΠΑΠΑΣΧΑΛΗ ΣΟΦΙΑ Ο.Ε. στην Καστοριά αναφέρει: «Μετά από 1 μήνα λειτουργίας των 2 φωτοβολταϊκών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 99,66 kWp έκαστος, βλέπουμε με μεγάλη μας χαρά ότι σε σύγκριση με άλλους ίδιας τεχνολογίας φωτοβολταϊκούς σταθμούς της ευρύτερης περιοχής, οι δικοί μας φωτοβολταϊκοί σταθμοί έχουν 15% μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση». Ο κος Παπαπασχάλης Μιχάλης εκπρόσωπος της ίδιας εταιρίας αναφέρει: « Τελικά αποδεικνύεται ότι η επιλογή για την NRG-ORION απεδείχθη σωστή. Η κορυφαία ποιότητα του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε και ο συνδυασμός με τον άριστο σχεδιασμό πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα θα έχει οφέλη τα οποία θα ισοσκελίσουν και θα αντισταθμίσουν το επιπλέον κόστος».

Η NRG-ORION έχει αποκτήσει εμπειρία σε έργα από τάξη ισχύος 20kWp μέχρι 1,5 MWp. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβούλος της NRG-ORION Ματόπουλος Θεοδόσιος δηλώνει ότι: « Πολιτική της εταιρίας μας είναι τα έργα μας να αγγίζουν την τελειότητα. Τα στελέχη μας και εγώ προσωπικά ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις εξελίξεις στον κλάδο καθώς και σε παρεμφερείς κλάδους οι οποίοι όμως έχουν άμεση σχέση με τα έργα. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η λεπτομέρεια. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές εταιρίες στο χώρο και πολλοί επενδυτές. Τον τελευταίο χρόνο πολλά φωτοβολταϊκά έργα κατασκευάζονται. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις γίνονται λάθη και μάλιστα μη αναστρέψιμα. Το να πρέπει για παράδειγμα να μετακινηθεί ένας ηλιοστάτης γιατί σκιάζεται, είναι κάτι μη αναστρέψιμο. Οι επενδυτές λοιπόν θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί ακόμα και μεγάλες εταιρίες του κλάδου έχουν κάνει τραγικά λάθη τα οποία τα πληρώνει στο τέλος ο επενδύτης. Η σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των έργων, ακόμα και μικρών στεγών είναι επιβεβλημένη. Ο επενδυτής διαθέτει μεγάλα ποσά τα οποία είτε τα έχει αποκτήσει με πολύ κόπο είτε τα έχει δανειστεί. Θα πρέπει λοιπόν να έχει σαν στόχο η επένδυση του να είναι αποδοτική και ασφαλής».
Η NRG-ORION πέραν των έργων που υλοποιεί έχει σαν στόχο και την εμπορία συστημάτων σε μικρούς εγκαταστάτες. Θα δημιουργηθεί on line απευθείας δυνατότητα για αγορές σε προϊόντα φωτοβολταϊκών. Η παράδοση των προϊόντων θα γίνεται στις αποθήκες της εταιρίας στον Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης ή θα υπάρχει και η δυνατότητα απευθείας αποστολή στον αγοραστή.
Περιβάλλον-Ενέργεια ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΕΡΔΟΣ"
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

NRG ORION

Η NRG-ORION ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες από την εταιρία κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών NRG-ORION το μεγαλύτερο έργο που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα με συστήματα παρακολούθησης του ηλίου, ισχύος 1,5 MWp για λογαριασμό της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας KRONOS SUN ENERGY Α.Ε., θυγατρική της εταιρίας παραγωγής κονσερβοποιημένων τροφίμων ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε..
Αναμένεται τις επόμενες μέρες η ηλεκτροδότηση του έργου, οι τελικές ρυθμίσεις των κεντρικών inverters και των συστημάτων παρακολούθησης του ηλίου. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της NRG-ORION κ. Θεοδόσιος Ματόπουλος αναφέρει: « Το έργο της KRONOS SUN ENERGY είναι ένα έργο αναφοράς.
Τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η επιλογή του εξοπλισμού έγινε με βάση την ποιότητα και όχι το κόστος. Η χρήση συστημάτων παρακολούθησης του ηλίου σε τόσο μεγάλα έργα δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα. Όμως οι επενδυτές, εκπρόσωποι της KRONOS SUN ENERGY αποφάσισαν να ανατρέψουν τα δεδομένα μεγιστοποιώντας την ενεργειακή απόδοση της φωτοβολταϊκής τους εγκατάστασης.
Ευχόμαστε οι ημέρες που θα λειτουργεί το έργο να είναι ηλιόλουστες και να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για άλλους υποψήφιους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά».
Σχετικά με το έργο αναφέρει: Η εγκατάσταση ξεκίνησε τον Μάιο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 2010. Χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολταϊκά στοιχεία της γερμανικής εταιρίας SOLON SE , κεντρικά inverters της εταιρίας SMA, συστήματα παρακολούθησης του ηλίου IDEEMATEC, εξοπλισμός μέσης τάσης και μετασχηματιστές AREVA, ειδικά καλώδια LAPP KABEL και FABER KABEL και γείωση- αντικεραυνική προστασία PROPSTER και Furse.
Αναμένεται μείωση εκπομπών CO2 2.049.457 kg
Ενέργεια 2010 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «GREENTANK» ΤΕΥΧΟΣ 04
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

NRG ORION

ΣΥΝΔΕΘΗΚΕ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥΣτις 26/10/2010 συνδέθηκε στο δίκτυο από την εταιρία κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών NRG-ORION το μεγαλύτερο έργο που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα με συστήματα παρακολούθησης του ηλίου, ισχύος 1,5 MWp για λογαριασμό της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας KRONOS SUN ENERGY Α.Ε., θυγατρική της εταιρίας παραγωγής κονσερβοποιημένων τροφίμων ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε..
Έχουν ολοκληρωθεί οι ρυθμίσεις των inverters και των συστημάτων παρακολούθησης του ηλίου.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της NRG-ORION Θεοδόσιος Ματόπουλος αναφέρει:

« Το έργο της KRONOS SUN ENERGY είναι ένα έργο αναφοράς. Τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η επιλογή του εξοπλισμού έγινε με βάση την ποιότητα και όχι το κόστος. Η χρήση συστημάτων παρακολούθησης του ηλίου σε τόσο μεγάλα έργα δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα. Όμως οι επενδυτές, εκπρόσωποι της KRONOS SUN ENERGY αποφάσισαν να ανατρέψουν τα δεδομένα μεγιστοποιώντας την ενεργειακή απόδοση της φωτοβολταϊκής τους εγκατάστασης. Ευχόμαστε οι ημέρες που θα λειτουργεί το έργο να είναι ηλιόλουστες και οι επενδυτές της KRONOS SUN ENERGY να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για άλλους υποψήφιους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά».


Λίγα λόγια για το έργο: Η εγκατάσταση ξεκίνησε τον Μάιο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 2010. Χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολταϊκά στοιχεία της γερμανικής εταιρίας SOLON SE , κεντρικά inverters της εταιρίας SMA, συστήματα παρακολούθησης του ηλίου IDEEMATEC, εξοπλισμός μέσης τάσης και μετασχηματιστές AREVA, ειδικά καλώδια LAPP KABEL και FABER KABEL και γείωση- αντικεραυνική προστασία PROPSTER και Furse.
Αναμένεται ετήσια μείωση εκπομπών CO2 2.049.457 kgΣτρατηγικοί Συνεργάτες