English :


ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2008 & PHOTOVOLTAIC 2008
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Η NRG-ORION συμμετείχε και φέτος με μεγάλη επιτυχία στην έκθεση «ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2008», 3η Διεθνής Έκθεση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Διαχείριση- Εξοικονόμηση Ενέργειας και PHOTOVOLTAIC 2008, 1Η Διεθνή Έκθεση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων οι οποίες έλαβαν χώρα στο εκθεσιακό κέντρο MEC ΠΑΙΑΝΙΑΣ από τις20/11/2008 έως και τις 23/11/2008. Παρουσιάστηκαν τα έργα της εταιρίας τα οποία εκτελέστηκαν εντός του 2008.
Ενέργεια 2008 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Η NRG-ORION ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ 1,05678ΜWp ΕΡΓΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

NRG-ORION ολοκλήρωσε με επιτυχία 8 έργα μέσα στο 2008 από τα οποία τα 5 έχουν διασυνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ ενώ τα υπόλοιπα 3 συνδέονται τις επόμενες ημέρες. Είναι συνολικής ισχύος 1,05678 ΜWp από τα οποία το ένα με άδεια παραγωγής στα 399,96 kWp. Πρόκειται για το δεύτερο έργο που συνδέεται στην Ελλάδα στη μέση τάση (20kV) και για το πρώτο έργο αυτού του μεγέθους το οποίο κατασκευάστηκε από ελληνική εταιρία. Παράλληλα βρίσκεται στην φάση κατασκευής άλλων 3 έργων τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του 2008, συνολικής ισχύος 297,00 kWp.
Περιβάλλον-Ενέργεια ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΕΡΔΟΣ"
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

1,35 MWp φωτοβολταϊκοί σταθμοί έως το τέλος του 2008 Του θεοδόσιου Ματόπουλου

NRG-ORION ολοκλήρωσε και σύνδεσε με επιτυχία στο δίκτυο της ΔΕΗ 5 έργα συνολικής ισχύος 758,82 kWp από τα οποία το ένα είναι με άδεια παραγωγής στα 399,96kWp. Πρόκειται για το δεύτερο έργο που συνδέεται στην Ελλάδα στη μέση τάση (20kV) και για το πρώτο έργο αυτού του μεγέθους το οποίο κατασκευάστηκε από ελληνική εταιρεία. Παράλληλα βρίσκεται στη φάση κατασκευής άλλων 6 έργων τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του 2008, συνολικής ισχύος 594,96kWp. Οι λόγοι που διαφοροποιούν την NRG- ORION:

1) Δραστηριοποιείται στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας από το 1999.
2) Διαθέτει δικό της άρτια εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο συνεχώς ενημερώνεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
3) Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από κορυφαίους κατασκευαστές στον χώρο των φωτοβολταϊκών.
4) Έχει πιστοποιοηθεί από την TUV Rheinland Hellas SA σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 9001:2000
5) Είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει πιλοτικό φωτοβολταϊκό σταθμό, με σκοπό την τελειοποίηση του σχεδιασμού και τον έλεγχο της αξιοπιστίας των εταιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων που προμηθεύεται.
6) Ολοκλήρωσε και σύνδεσε με επιτυχία στο δίκτυο της ΔΕΗ το δεύτερο μεγάλο έργο στην Ελλάδα και το πρώτο έργο το οποίο κατασκευάστηκε από ελληνική εταιρεία, ισχύος 399,96kWp. Ο κ. Θεοδόσης Ματόπουλος είναι πρόεδρος & Διευθύνων σύμβουλος της NRG-ORION
Mατιές στην περιφέρεια
Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Με τη συμμετοχή άλλων 9 μελλοντικών επενδυτών υλοποίηση αιολικού πάρκου από την Φωτοενέργεια Σιδηροκάστρου

Νέα επενδυτικά σχέδια διερευνά ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Φωτοενέργεια Σιδηροκάστρου ΑΕ κ. Πασχάλης Ντρέντσιος, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα εγκαινιάστηκε ο φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ενέργειας ισχύος 0,4MW, στο Χαρωπό Σιδηροκάστρου και προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ. Το ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα του συνέπεσε με τη δημιουργικότητα και άλλων εννέα μελλοντικών επενδυτών που διερευνούν τα δεδομένα προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός αιολικού πάρκου, προϋπολογισμού 5 εκατ.ευρώ, όπως δήλωσε στο "Κ" ο πρόεδρος της εταιρείας Φωτοενέργεια Σιδηροκάστρου, αλλά και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NRG-ORION κ. Θεοδόσης Ματόπουλος. Να σημειωθεί ότι το έργο του φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας μελετήθηκε και υλοποιήθηκε από την NRG-ORION, για λογαριασμό της επενδύτριας εταιρείας Φωτοενέργεια Σιδηροκάστρου ΑΕ, που ήταν προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Ματόπουλος, για το δεύτερο έργο, με άδεια παραγωγής, που συνδέεται στην Ελλάδα στη μέση τάση 20KV και το πρώτο έργο αυτού του μεγέθους το οποίο κατασκευάστηκε από ελληνική εταιρεία.

Το έργο συνδέθηκε με το δίκτυο της ΔΕΗ στις 29/08/2008 και βάσει της μελέτης που έγινε, μέσω του προγράμματος PV-SOL της εταιρείας Dr.Valentin Energiesoftware, αναμένεται να αποδίδει 4550327 kWh ανά έτος. Τα εγκαίνια του έργου πραγματοποιήθηκαν στις 13 του μηνός από τον βουλευτή Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, παρουσία πλήθους κόσμου.

Το αιολικό πάρκο θα υλοποιηθεί με άλλους 9 partners, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η NRG-ORION και αναμένεται να αρχίσει σε μία τριετία, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης, όπως ανέφερε ο κ. Ντρέντσιος. Για το αιολικό πάρκο θα συσταθεί μια νέα ΑΕ στην επωνυμία της οποίας δεν έχουν καταλήξει ακόμη οι εταίροι. Η NRG-ORION θα συμμετάσχει επίσης στο επενδυτικό εγχείρημα του αιολικού πάρκου, όπως έχει γνωστοποιήσει ο κ. Ματόπουλος.

Ο κ. Ντρέντσιος είπε ότι ήδη γίνονται μετρήσεις στον αέρα για να διαπιστώσουν εάν το σημείο στο Σιδηρόκαστρο που επέλεξαν είναι κατάλληλο για να εγκατασταθούν οι ανεμογενήτριες. Αν διαπιστωθεί ότι είναι ακατάλληλο, θα αναζητήσουν άλλη περιοχή, πάντα στον νομό Σερρών. Για τις μετρήσεις είπε ότι χρειάζεται ένας χρόνος περίπου, στη συνέχεια θα πρέπει να λάβουν άδεια από την ΡΑΕ και κατόπιν θα καταθέσουν φάκελο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το αιολικό πάρκο από τον Αναπτυξιακό νόμο.Εκτιμά ότι για όλα αυτά θα απαιτηθεί μία τριετία. Ωστόσο ο κ. Ντρέντσιος και οι εταίροι έχουν τη βούληση να προχωρήσουν.
Νέα έργα από την NRG ORION
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

NRG-ORION ολοκλήρωσε εντός του 2008 και σύνδεσε με επιτυχία στο δίκτυο της ΔΕΗ 9 έργα συνολικής ισχύος 1,076 MWp (1.075,955 kWp) από τα οποία το ένα είναι με άδεια παραγωγής στα 399,96 kWp. Χρονολογικά, πρόκειται για το δεύτερο έργο που συνδέεται στην Ελλάδα στη μέση τάση (20kV) και για το πρώτο έργο αυτού του μεγέθους το οποίο κατασκευάστηκε από ελληνική εταιρία. Παράλληλα βρίσκεται στην φάση ολοκλήρωσης άλλων 3 έργων τα οποία θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2009, συνολικής ισχύος 297,00 kWp.»
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"
ΙΟΥΛΙΟΣ

Τρία νέα έργα από την NRG-ORION

Η Nrg-Orion ολοκλήρωσε δύο από τα πρώτα μεσαίου μεγέθους έργα που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα (20kWp - 150kWp) ισχύος 60kWp και 100kWp ενώ βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης του πρώτου μεγάλου μεγέθους έργου (>150kWp) ισχύος 400kWp. Ολοκληρώθηκε Φ/Β έργο για την ΜΠΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ & Σια Ο.Ε. "Enerbak", ισχύος: 60kWp στην περιοχή των Γεωργανάδων Τρικάλων Θεσσαλίας και ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε ένα Φ/Β έργο για την εταιρία Ν & Γ Μαυροείδη Ο.Ε., ισχύος:100kWp στο Δοξάτο Δράμας. Ολοκληρώνεται εντός του Ιουλίου το πρώτο μεγάλο έργο ισχύος 400kWp για την Φωτοενέργεια Σιδηροκάστρου Τάξη ισχύος: 400kWp στο Χαρωπό (Σιδηρόκαστρο Σερρών).
Πρωτοποριακές λύσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα
ΜΑΪΟΣ

Nrg-Orion ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1999. Αντικείμενό της ήταν η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Από τις αρχές του 2006, η Nrg- Orion δραστηριοποιήθηκε δυναμικά στον τομέα παραγωγής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία των στελεχών της και την υποδομή που διέθετε στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεχή εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού της, αλλά και στην παρακολούθηση των εξελίξεων της αγοράς με κύριο σκοπό να προτείνει στους υποψήφιους πελάτες της, τις βέλτιστες τεχνοοικονομικά λύσεις με κύρια προτεραιότητα την ποιότητα τόσο στην χρήση των πρώτων υλών όσο και στη διαδικασία της εγκατάστασης. Πολύ μεγάλη έμφαση δίνει στο σωστό σχεδιασμό του φωτοβολταϊκού σταθμού. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εργαστήριο συναρμολόγησης ηλεκτρολογικών πινάκων – πεδίων, πιλοτικός φωτοβολταϊκός σταθμός και αποθηκευτικοί χώροι βρίσκονται πλησίον των γραφείων Θεσσαλονίκης στην περιοχή Βαθύλακκος.

Στόχος της εταιρείας είναι η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και αξίας, μέσω της συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, που συμπληρώνουν την τεχνογνωσία της. Στο πλαίσιο συνεχούς ανάπτυξης η εταιρεία συμμετέχει και σε μεγάλες εκθέσεις όπως στην 1η Διεθνή Έκθεση Ecotech 2008 (23 - 26/05 στο EXPO-ATHENS) καθώς και στην 3η Διεθνή Έκθεση ENERTHECH 2008 (20- 23/11 στο εκθεσιακό κέντρο MEC).
ENERGY RES
ΑΠΡΙΛΙΟΣ

2η Διεθνή Έκθεση Εξοικονόμησης & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η «ΝRG-ORION» συμμετείχε και φέτος στην 2η Διεθνή Έκθεση ENERGY RES ’08. Mε το πρώτο κατά σειρά περίπτερο κατά την είσοδο και με μια παρουσίαση σε 3 οθόνες, του εταιρικού profile, φωτογραφικού υλικού από τα στάδια εγκατάστασης 3 έργων καθώς επίσης και προβολή on line με το σύστημα καταγραφής και απομακρυσμένης επικοινωνίας του ολοκληρωμένου έργου της «NRG-ORION», «ENERBAΚ» ισχύος 60KWp στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού.


Στη φωτογραφία φαίνεται ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της «NRG-ORION», Θεοδόσιος Ματόπουλος, να εξηγεί στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κο Κωνσταντίνο Μουσουρούλη για το πως μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει σε ημερήσια βάση την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού και να ενημερώνεται για πιθανές βλάβες ή δυσλειτουργίες.

Πιο κατασταλαγμένο ενδιαφερόμενο κοινό επισκέφτηκε φέτος την 2η Διεθνή Έκθεση ENERGY RES ’08. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε, για ακόμα μία φορά, για τα αυτόνομα συστήματα και τα διασυνδεδεμένα συστήματα κάτω των 20KWp.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ

NRG-ORION: Έρευνα & ανάπτυξη στα φωτοβολταϊκά συστήματα

Δυναμικά στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτο- βολταϊκά συστήματα, δραστηριοποιείται, εδώ και δύο χρόνια, η εταιρεία NRG-ORION, η οποία προχώρησε σε μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ για την κατασκευή ενός πιλοτικού φωτοβολταϊκού σταθμού, δίπλα στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα η NRG-ORION κατασκευάζει το πρώτο μεγάλου μεγέθους έργο στην Ελλάδα της εταιρείας Φωτοενέργεια Σιδηρο- κάστρου, ισχύος 60kWp και αφορά την εταιρεία Μπάκος Χρήστος & Σια ΟΕ Enerbak.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NRG-ORION κ.Θεοδόσης Ματόπουλος, μιλώντας στο "Κ" για τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας, αναφέρει ότι προχώρησε στη δημιουργία του πιλοτικού φωτοβολταϊκού σταθμού, γιατί η εταιρεία δίνει έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη, με απώτερο στόχο την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και αξίας.

Παράλληλα, ακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς με κύριο σκοπό να προτείνει στους υποψήφιους πελάτες της, τις βέλτιστες χρηματοοικονομικά λύσεις με κύρια προτεραιότητα την ποιότητα, τόσο στην χρήση των πρώτων υλών όσο και στη διαδικασία της εγκατάστασης.

"Η NRG-ORION" τονίζει, "είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει πιλοτικό φωτοβολταϊκό σταθμό με σκοπό την τελειοποίηση του σχεδιασμού και τον έλεγχο της αξιοπιστίας των εταιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων, που προμηθεύει".

Ο πιλοτικός φωτοβολταϊκός σταθμός της εταιρείας εξετάζει σε πραγματικές συνθήκες περιβάλλοντος τα ακόλουθα:

o Τη διαφορετική συμπεριφορά φωτοβολταϊκών στοιχείων ίδιας και διαφορετικής τεχνολογίας, διαφόρων κορυφαίων κατασκευαστών.
o Τη διαφορετική συμπεριφορά αντιστροφέων δύο κορυφαίων κατα-σκευαστών με τα συστήματα απομακρυσμένης επικοινωνίας τους.
o Πόσο βελτιώνεται η παραγωγή ενέργειας με τη χρήση συστημάτων παρακολούθησης του ήλιου σε σχέση με τα σταθερά συστήματα στήριξης.

Η NRG ORION μεριμνά συνεχώς, όπως επισημαίνει, για τη συνεχή εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού της. Πέρα από την εκπαίδευση, στόχος της εταιρείας τονίζει, είναι η πιλοτική εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες περιβάλλοντος, τεχνολογιών που υφίστανται σήμερα στο χώρο των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο κ. Ματόπουλος αναφέρει ότι η Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια, υψηλές θερμοκρασίες, ανομβρία και σκόνη, η πιλοτική εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες περιβάλλοντος και σε συνδυασμό με την ύπαρξη μετεωρολογικού σταθμού, συμβάλλει σημαντικά στην τελειοποίηση του σχεδιασμού, όπως αυτός προκύπτει από διάφορα πιστοποιημένα προγράμματα προσομοίωσης. Παράλληλα, διασταυρώνεται και η αξιοπιστία των εταιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Για το μεγάλο έργο, που ανέλαβε η NRG-ORION και βρίσκεται ύπο κατασκευή, ο κ. Ματόπουλος αναφέρει ότι βάσει χρονοδιαγράματος αναμένεται α παραδοθεί στον επενδυτή Φωτοενέργεια Σιδηροκάστρου στις 30 Ιουνίου 2008. Ως προς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η NRG-ORION και τη διαφοροποιούν έναντι των άλλων εταιρειών, ο κ. Ματόπουλος παραθέτει τα παρακάτω:


1. Δραστηριοποιείται στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας από το 1999.
2. Διαθέτει δικό της άρτια εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο συνεχώς ενημερώνεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά των φωτοβολταίκών συστημάτων.
3. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από κορυφαίους κατασκευαστές στο χώρο των φωτοβολταϊκών.
4. Έχει πιστοποιηθεί από την TUV RHEINLAND HELLAS S.A. σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 9001:2000.
5. Είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει πιλοτικό φωτοβολταϊκό σταθμό, με σκοπό την τελειοποίηση του σχεδιασμού και τον έλεγχο της αξιοπιστίας των εατιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων που προμηθεύει.
6. Κατασκευάζει το πρώτο μεγάλο έργο στην Ελλάδα, ισχύος 400kWp.»

Να σημειωθεί ότι η NRG-ORION ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1999 με αντικείμενο την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Η εταιρεία διαθέτει γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται η έδρα της. Διαθέτει επίσης εργαστήριο συναρμολόγησης ηλεκτρολογικών πινάκων-πεδίων, πιλοτικό φωτοβολταϊκό σταθμό και αποθηκευτικούς χώρους στο Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "ΕΝΈΡΓΕΙΑ"
ΜΑΡΤΙΟΣ

Δυναμικό "παρών"στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Η NRG ORION ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1999. Αντικέιμενό της ήταν η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Από τις αρχές του 2006 η NRG ORION δραστηριοποιήθηκε δυναμικά στον τομέα παραγωγής ενέργειας από τα φωτοβολταίκά σσυστήματα, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία των στελεχών της και την υποδομή που διέθετε στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεχή εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού της, αλλά και στην παρακολούθηση των εξελίξεων της αγοράς με κύριο σκοπό να προτείνει στους υποψήφιους πελάτες της τις βέλτιστες τεχνοοικονομικά λύσεις με κύρια προτεραιότητα την ποιότητα τόσο στη χρήση των πρώτων υλών όσο και στη διαδικασία της εγκατάστασης.

Πολύ μεγάλη έμφαση δίνει στο σωστό σχεδιασμό του φωτοβολταικού σταθμού. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Εργαστήριο συναρμολόγησης ηλεκτρολογικών πινάκων - πεδίων, πιλοτικός φωτοβολταϊκός σταθμός και αποθηκευτικοί χώροι βρίσκονται πλησίον των γραφείων Θεσσαλονίκης στην περιοχή Βαθύλακκος. Στόχος της εταιρείας είναι η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και αξίας, μέσω της συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, που συμπληρώνουν την τεχνογνωσία της.

ΕΡΕΥΝΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ
o Τη διαφορετική συμπεριφορά αντιστροφέων δύο κορυφαίων κατα-σκευαστών με τα συστήματα απομακρυσμένης επικοινωνίας τους.
Η NRG ORION μεριμνά συνεχώς για τη συνεχή εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού της. Πέρα όμως από την εκπαίδευση, στόχος της εταιρείας είναι η πιλοτική εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες περιβάλλοντος, τεχνολογιών που υφίστανται σήμερα στο χώρο των φωτοβολ- ταϊκών συστημάτων. Δεδομένου ότι σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια, υψηλές θερμοκρασίες, ανομβρία και σκόνη, η πιλοτική εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες περιβάλλοντος και σε συνδυασμό με την υπαρξη μετεωρολογικού σταθμού συμβάλλει σημαντικά στην τελειοποίηση του σχεδιασμού όπως αυτός προκύπτει από διάφορα πιστοποιημένα προγράμματα προσομοίωσης. Παράλληλα διασταυρώνεται και η αξιοπιστία των εταιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ : "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"
ΜΑΡΤΙΟΣ

NRG-ORION: ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

«Από τις αρχές του 2006, η Nrg-Orion δραστηριοποιήθηκε δυναμικά στον τομέα παραγωγής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία των στελεχών της και την υποδομή που διέθετε στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα παραπάνω επισημαίνει ο κ. Θεοδόσιος Ματόπουλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παρουσιάζοντας τη δραστηριότητα της Nrg-Orion που ξεκίνησε το 1999 με αντικείμενο την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Όπως αναφέρεται η εταιρεία «έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην παρακολούθηση των εξελίξεων της αγοράς με κύριο σκοπό να προτείνει στους υποψήφιους πελάτες της, τις βέλτιστες τεχνοοικονομικά λύσεις με κύρια προτεραιότητα την ποιότητα τόσο στη χρήσης των πρώτων υλών όσο και στη διαδικασία της εγκατάστασης.

Πολύ μεγάλη έμφαση δίνει στο σωστό σχεδιασμό του φωτοβολταϊκού σταθμού. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Εργαστήριο συναρμολόγησης ηλεκτρολογικών πινάκων – πεδίων, πιλοτικός φωτοβολταϊκός σταθμός και αποθηκευτικοί χώροι βρίσκονται πλέον πλησίον των γραφείων Θεσσαλονίκης στην περιοχή Βαθύλακκος.
Μετάδοση Ισχύος
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Θεοδόσιος Ματόπουλος. Ο πρόεδρος & Δ/νων σύμβουλος της NRG ORION περιγράφει τα πλεονεκτήματα που προσδίδουν τα συστήματα εξοικονόμησης ηλ. ενέργειας.

Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί άμεση προτεραιότητα παγκοσμίως, καθώς οι επιπτώσεις από τη διαρκώς αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση είναι ευδιάκριτες τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία.

Στην Ελλάδα, όπου το ενεργειακό κόστος στο παρελθόν ήταν χαμηλό αλλά όπως όλα δείχνουν στο άμεσο μέλλον πρόκειται να αυξηθεί, η εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κόστους ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο χώρο της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας επιχειρεί η NRG ORION, μιας και οι πελάτες της είναι σε θέση να γνωρίζουν το ελάχιστο ποσοστό kWh που μπορεί να επιτευχθεί από τα συστήματά της πριν καν προχωρήσουν στην εγκατάστασή τους.

"Το ζήτημα της εξοικονόμησης έχει αποκτήσει μείζονα σημασία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν είναι πολλαπλά" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Θεοδόσης Ματόπουλος. o ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΙΣΧΥΟΣ Ποια πλεονεκτήματα προκύπτουν για τους πελάτες σας από τη συνεργασία με την NRG ORION; o Θ.ΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας από το 1999, όντας πρώτη στον κατάλογο εταιρειών εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Διαθέτουμε δικό μας, άρτια εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, και όχι εξωτερικά συνεργεία. Επομένως, τις εγγυήσεις που δίνουμε είμαστε σε θέση να τις τηρήσουμε, και παρέχουμε τη δυνατότητα άμεσης επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει.

Επίσης, διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από κορυφαίους κατασκευαστές, τα οποία ελέγχουμε συνεχώς στο ερευνητικό κέντρο, στο Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης. Τέλος, το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό μας, συμμετέχει συνεχώς σε σεμινάρια που γίνονται από μεγάλες εταιρείες του χώρου, ή αντιστοιχους οργανισμούς με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε πισοποιηθεί από την TUV Rheinland Hellas SA σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 9001:2000

o Μ.Ι. Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο σαφής;Υπάρχουν απτά αποτελέσματα;


o Θ.Μ. Μέχρι σήμερα η εταιρεία μας έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τεχνικά έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που καλύπτουν το βιομηχανικό και εμπορικό τομέα, στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Αδιαμφισβήτητα κατέχουμε την πρώτη θέση στον κατάλογο των εταιρειών που υλοποιούν τέτοια έργα. Σε όλα τα έργα που φέραμε εις πέρας επιτεύχθηκε:

o Άμεση μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ 8-17% o Αποφόρτιση του συνόλου της εγκατάστασης. o Μείωση του κόστους συντήρησης και παραγωγής. o Αύξηση της διάρκειας ζωής της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

o Μ.Ι. Πείτε μας δυο λόγια για της εταιρεία σας

o Θ.Μ. Η NRG ORION είναι μέλος του Ομίλου εταιρειών Θ. Ματόπουλος Α.Ε., ο οποίος ιδρύθηκε το 1990. Η αρχική δραστηριότητα του Ομίλου (μέσω της εταιρείας SweetHarvest) ήταν το εξαγωνικό εμπόριο το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. H NRG ORION ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 199, και αποτελείται από μια ομάδα επιστημόνων και τεχνικών που έχει σαν αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνογνωσίας που διαθέτει, στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της τάσης και του ρεύματος. Απώτερος σκοπός είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και η μείωση του κόστους συντήρησης και παραγωγής.

Από τις αρχές του 2006 η NRG ORION δραστηριοποιήθηκε δυναμικά στον τομέα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Αφορμή γι'αυτό στάθηκαν τόσο τα κίνητρα που δόθηκαν από την πολιτεία για επενδύσεις, όσο και η δυνατότητα περαιτέρω αξιοιποίησης της εμπειρίας και της υποδομής που - έτσι κι αλλιώς - διαθέταμε στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

o Μ.Ι. Ποιος ο ρόλος του ανθρώπινου παρά- γοντα στην επιτυχημένη πορεία της εταιρίας;

o Θ.Μ. Οι άνθρωποί μας είναι πάντα σε θέση να προτείνουν στους υποψήφιους πελάτες μας τις βέλτιστες τεχνοοικονομικά λύσεις, με κύρια προτε- ραιότητα την ποιότητα τόσο στην χρήση των πρώτων υλών, όσο και στη διαδικασία της εγκατάστασης. Η εταιρεία μας διαθέτει χώρους παραγωγής ηλεκτρικών πινάκων - πεδίων (μέρος των οποίων αφορούν συστήματα εξοικο- νόμησης ηλεκτρικής ενέργειας), εργαστή- ριο έρευνας και ανάπτυξης (test center), αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία στο Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης και γραφεία στην Αθήνα.

o Μ.Ι. Αναφέρετέ μας κάποια ολοκληρωμένα έργα σας.

o Θ.Μ. Έχουμε ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία πάνω από 40 εφαρμογές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν πρέπει να ξεχωρήσω κάποια από αυτά είναι:

- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (Κλωστήριο στην Πέλλα).
Πρόκειται για πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα, διότι αφορά τη συνδυασμένη εφαρμογή ενεργών φίλτρων αρμονικών με παθητικά φίλτρα και τοπική αντιστάθμιση. Ειδικά όσον αφορά τη χρήση ενεργών φίλτρων, πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή τους στον Ελλαδικό χώρο. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά στον τομέα αντιμετώπισης των αρμονικών, ενώ σημαντική ήταν και η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά εγκαταστάθηκαν 8 ενεργά φίλτρα συνολικού ρεύματος 600Α. Τα παθητικά φίλτρα ήταν ισχύος 1639,4kVAr, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς του εργοστασίου ήταν 750kVA. Το έργο ολοκληρώθηκε το Μαϊο του 2007.
"ECOTEC"
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα κέντρο ελέγχου και μετρήσεων υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη


Κείμ.:Μιχ. Σταθακόπουλος Φώτο: Αρχείο NRG ORION


Ένα σημαντικό έργο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην περιοχή Βαθύλακκκος, παρουσιάζει το Ecotec. Πρόκειται για το πρώτο ερευνητικό φωτοβολταϊκό πάρκο, κέντρο ελέγχου και μετρήσεω νστην Ελλάδα, το οποίο υλοποιιεί η NRG ORION στην έδρα της. Από το 2006, η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ενέργειας από φωτο- βολταϊκά συστήματα, ενώ δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο σωστό σχεδιασμό και στη μελέτη του πάρκου. Η εταιρεία διαθέτει χώρους παραγωγής ενέργειας ηλεκτρικών πινάκων και πεδίων (μέρος των οποίων αφορούν συστήματα εξοικονόμησησς ηλεκτρικής ενέργειας), εργαστή- ριο έρευνας και ανάπτυξης (test center), αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία στο Βαθύ- λακκο Θεσσαλονίκης και γραφία στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τεχνικά έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων του βιομηχανικού και εμπορικού τομέα, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και την Κύπρο.Σε όλα τα έργα που εκτελέστηκαν επιτεύχθηκε: o Άμεση μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ 8-17% o Αποφόρτιση του συνόλου της εγκατάστασης. o Μείωση του κόστους συντήρησης και παραγωγής. o Αύξηση της διάρκειας ζωής της ηλεκτρολογικής εγκατά- στασης. Η NRG ORION, λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, κ. Θεοδόσης Ματόπουλος, δεν έχει αρκεστεί μόνο σε σεμινάρια και σε θεωρητική γνώση. Στόχος είναι η πρακτική εφαρμογή των παραπάνω σε ένα "παρθένο"έδαφος που είναι η Ελλάδα. Πρόκειται για χώρα η οποία χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια αλλά και από υψηλές θερμοκρασίες, από ανομβρία και σκόνη. Μια χώρα όπου εφαρμογές τέτοιων συστημάτων δεν έχουν γίνει ακόμα σε μεσαία και μεγάλη κλίμακα. Έτσι η εταιρεία προχώρησε σε μια επένδυση της τάξεως των 110.000 ευρώ αποκλειστικά ιδίων κεφαλαίων, σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, υλοποιώντας 15 διαφο- ρετικά "μικρά πάρκα"της τάξεως 1,19 -1,62 lWp έκαστο, με διαφορετικά φωτοβολταϊκά στοιχεία και διαφορετικά συστήματα στήριξης. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Οι κατηγορίες που μελετώνται είναι οι εξής: 1η κατηγορία Με σταθερά συστήματα στήριξης τύπου καινούριας ή μεταχειρισμένης μπαριέρας, σε νότιο προσα- νατολισμό και κλίση 30 μοιρών και με ίδιο inverter της εταιρείας SMA SB 1100, εγκαθίστανται 11 διαφορετικοί τύποι φωτοβολταϊκών στοιχείων. "Με πολλές εταιρείες συνεργάζεται η NRG ORION λέει στο ECOTEC ο κ. Θ. Ματόπουλος. Στόχος είναι η αξιολόγηση τεχνολογιών και εταιρειών, όπως επίσης και η συλλογή μετρήσεων παραγωγής σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία, την ακτινοβολία και τον άνεμο. Η απόδοση ανάγεται σε kWh ανά χρονικό διάστημα και ανά kWp." 2η κατηγορία Με σταθερά φωτοβολταϊκά στοιχεία της εταιρείας TRINA TSM180 (7x180 kWp=1260kWp) και ίδιο inverter της εταιρείας SMA SB 1100, εγακθίστανται συστήματα με διαφορετικό τρόπο στήριξης. Συγκεκριιμένα στην κατηγορία αυτή, σκοπός είναι η σύγκριση της απόδοσης (αναγμένη σε kWh ανά χρονικό διάστημα και ανά kWp) μεταξύ σταθερών συστημάτων στήριξης και διαφόρων συστημάτων παρακολούθησης του ήλιου (δηλ. κινητών συστημάτων στήριξης). Έχουμε 4 διαφορετικούς συνδυασμούς: α) Με αρχή λειτουργίας σταθερού συστήματος και σύστημα στήριξης με καινούρια ή μεταχειρισμένη μπαριέρα. β) Με αρχή λειτουργίας ενός άξονα (ανατολή - δύση) με έναν αισθητήρα ακτινο- βολίας (Deger Conecter) και με σύστημα στήριξης Deger Top Tracker 8,5. γ) Με αρχή λειτουργίας δύο αξόνων, με δύο αισθητήρες ακτινοβολίας (Deger Conecter) και με σύστημα στήριξης Deger Tracker 1600 EL. δ) Με αρχή λειτουργίας δύο αξόνων, με αστεροσκοπικό σύστημα και με σύστημα στήριξης Solar Track ST1000. 3η κατηγορία Γίνεται σύγκριση από δύο inverter με σκοπό να βγουν συμπεράσμα όσον αφορά διαφορές μεταξύ τους:α) στην ποιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας β) στην αποδοτικότητα και γ) στο διαφορετικό σύστημα ελέγχου - παρακολούθησης. Χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος φωτοβολταϊκών στοιχείων Trina TSM-180D (180Wp), τοποθετώντας σταθερά συστήματα στήριξης τύπου καινούριας ή μεταχειρισμένης μπαριέρας. Τα inverter που συγκρίνονται είναι SMA SB 1100 με σύστημα ελέγχου Sunny Web box και Fronius IG-15 με σύστημα ελέγχου Fronius Data Logger. Τα διαφορετικά συστήματα έχουν ισχύ 1,26kWp και 1,62kWp αντίστοιχα. "To ερευντητικό πάρκο, λέει ο κ. Ματόπουλος, είναι υπό κατασκευή. Έχουν εγκατασταθεί η περίφραξη και τα σταθερά συστήματα στήριξης, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των κινητών συστημάτων στήριξης. Θα ήταν εύλογο να σημειωθεί εδώ ότι το έργο χρηματοδοτείται 100% με εταιρικά κεφάλαια (χωρίς επιδοτήσεις), και είναι το πρώτοερευνητικό κέντρο ελέγχου και μετρήσεων ευρείας κλίμακας στην Ελλάδα." Πρόσφατα η εταιρεία, αφού επιθεωρήθηκε επιτυχώς, έλαβε από τον φορέα TUV Rheinland Hellas SA πιστοποιητικό συστήματος διαχείρισης ποιότητας, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 9001:2000. Στόχος της εταιρείας είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τον πελάτη. Η NRG ORION έχει συνάψει συνεργασία με κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρείες πρώτων υλών φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία ελέγχει κσι εφσρμόζει πιλοτικά στον εργαστηριακό της χώρο (test center). Έχει ήδη υπογράψει σύμβαση έργου με την εταιρεία "Μπάκος Χρήστος & Σια ΟΕ"για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 60kWp με φωτοβολταϊκά στοιχεία της εταιρείας Sanyo, έργο που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και είναι ένα από τα πρώτα τέτοιου είδους έργα που εκτελούνται στην Ελλάδα. Παράλληλα, έχει αναλάβει για λογαριαμό σημαντικών εταιρειών την εκπόνηση τεχνικών μελετών για την έκ- δοση αδειών εξαίρεσης και αδειών παραγωγής για φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος άνω των 25MWp, για την περιοχή της Μακεδονίας, της Θεσ- σαλίας και της Πελοπονήσσου.
Εκτέλεση του πρώτου Φ/Β πάρκου
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΩΤΟΥ Φ/Β ΠΑΡΚΟΥ

Η NRG-ORION υπέγραψε στις 16/11/07 σύμβαση έργου με την εταιρία «ΜΠΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.». Το έργο αυτό υλοποιείται στην περιοχή των Τρικάλων Θεσσαλίας και αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 59,85KWp με φωτοβολταϊκά στοιχεία της εταιρίας SANYO (285 φ/β στοιχεία, HIP-210NHE5). Είναι ένα από τα πρώτα έργα που εκτελούνται στην Ελλάδα, και το πρώτο με την τεχνολογία φ/β στοιχείου από κυψέλες τύπου Hetergunction with intrinsic thin layer. Tο παραπάνω σύστημα είναι σταθερό στο έδαφος, με βάσεις αλουμινίου (2 σειρές φ/β στοιχείων /σειρά) τοποθετημένες σε θεμέλιο οπλισμένου σκυροδέματος.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα διασυνδεδεμένα συστήματα «μεσαίου μεγέθους»(20KWp-150KWp) το οποίο μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγουν τα φ/β στοιχεία σε εναλλασσόμενο μέσω inverters της εταιρίας SMA. Συγκεκριμένα εγκαθίστανται 8 inverters SMA SMC 7000-TL και ένα inverter SMA Sunny Boy (SB) 4200 TL HC.

Το όλο σύστημα επικοινωνεί και παρακολουθείται από σύστημα τηλεμετρίας του SMA Sunny Web box. Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε. Συνδέθηκε στο δίκτυο της ΔΕΗ στη 1 Φεβρουάριου 2008 και παραλήφθηκε από τη ΔΕΗ επιτυχώς. Το έργο αυτό αναμένεται να αποδώσει ετησίως 74.441 KWh.


Στρατηγικοί Συνεργάτες